Antiloper

Författare: Ester Roxberg
Förlag: X-publishing

Tänk att det är slut nu. Lidandet som vi har utstått i tolv år. Äntligen. Som vi har längtat, Astrid.
Det är ju nu livet börjar, det var så vi sa det. Jag borde boka en resa jorden runt. Backpacka. Jag skulle kunna göra precis vad som helst. Vi är fria nu.
Men när jag vaknade i morse stod allt bara still. Vad äter man till frukost som vuxen? Vad ska jag ha på mig? Ska man bara resa sig och börja gå?
Jag hittade lappen bakom elementet. Rullgardinstråden hade fastnat, och det var då jag såg den. En gul post-it. ”Du är min bästa vän” står det, med din handstil. Jag har suttit med den i handen i fem timmar nu. Jag skulle kunna börja gå nu, om det ändå betydde någonting.
Förstår du inte, Astrid …
Du är mitt syre.

De har inte mycket gemensamt, Astrid och Ellen. Ändå blir de vänner, den första dagen på gymnasiet och för alltid. Föreställer de sig. Tills något händer. Något händer med Ellen som gör att hon försvinner längre och längre in i sig själv, bort från världen och bort från Astrid.

Jo men den här var riktigt bra! När jag började läsa orkade jag inte riktigt med språket ett tag. Ester Roxberg har tidigare skrivit dikter (bland annat vunnit lilla Augustpriset för en diktsvit) och det märks en hel del i den här boken tycker jag. Vissa delar så blir det lite väl poetiskt för mig, men när jag kom in i handlingen och språket mer så märkte jag att jag tyckte om hur den var skriven. Antiloper är en otroligt fin och sorglig bok.

Klart läsvärd!

/Mathilda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s