Strimmor av hopp

Författare: Ruta Sepetys

Utgivningsår: 2011
Förlag: B Wahlströms
Originaltitel: Between shades of gray 

Läs Mathildas recension på den Engelska versionen här.

Litauen 1941
Lina är precis som alla andra femtonåringar i Litauen, hon målar och tecknar och blir förälskad i pojkar. Tills en kväll när Sovjets hemliga polis slår in dörren och för bort familjen. Lina, hennes mamma och lillebror skiljs från pappan och tvingas upp i en smutsig tågvagn på väg mot ett fångläger i det kalla och ogästvänliga Sibirien. Här tvingas de att arbeta hårt under l ohyggliga förhållanden och varje dag är en kamp för att överleva.
Det är svåra år och det är bara deras viljestyrka, kärlek och hopp som får Lina och hennes familj att ta sig igenom dagarna. Men är det nog för att de ska överleva?

Hur kan en så fruktansvärt hemsk händelse vara relativt okänd? Jag har aldrig tidigare hört om denna grymma behandling av helt oskyldiga människor som skickades till Sibiriska fångläger. Hur är det möjligt? Tur nu att denna bok finns som för fram allt i ljuset.
Jag läste ut hela boken på mindre än två dagar, jag kunde inte släppa den. Alla, verkligen alla, borde läsa Strimmor av hopp. Både för att få en inblick i hur tusentals människor blev behandlade, men även för att se hur människor, i de mörkaste stunder, ändå kan känna hopp. Och hur starka människor är tillsammans. Detta är den första boken jag faktiskt har gråtit en skvätt till under tiden jag läst. Och det var inte på grund av den fruktansvärda behandling man får läsa om (det är så att man blir gråtfärdig av det också) utan över hur godhjärtade de allra flesta är, hur snälla och hjälpsamma de är mot varandra, om någon av dem blev sjuk hjälpte alla de andra till för att hålla denna person vid liv, fast det äventyrade deras egna liv.

Så, jag håller med Mathilda, den borde verkligen läsas i skolan! Och av alla utanför skolan också, helt enkelt verkligen alla, i alla åldrar! ”Den kommer inte att lämna någon oberörd”, vilket i detta fall verkligen är sant!

/Johanna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s