The Perks of Being a Wallflower

Författare: Stephen Chbosky
Utgivningsår: 1999 

This is the story of what it’s like to grow up in high school. More intimate than a diary, Charlie’s letters are singular and unique, hilarious and devastating. We may not know where he lives. We may not know to whom he is writing. All we know is the world he shares. Caught between trying to live his life and trying to run from it puts him on a strange course through uncharted territory. The world of first dates and mixed tapes, family dramas and new  friends. The world of sex, drugs, and ”The Rocky Horror Picture Show, ” when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinite.

Namnet på boken är lite underbart! The perks of being a wallflower. Det är även precis vad den handlar om, fördelarna av att inte vara i centrum och synas hela tiden utan att vara den som alltid lyssnar och iakttar andra. Huvudpersonen Charlie är just en wallflower. Det svenska ordet för detta är panelhöna. Panelhöna, hur kan vi ha ett sådant ord?! Wallflower är så väldigt mycket finare. Heter då den svenska översättningen av The perks of being a wallflower – Fördelarna med att vara en panelhöna. Wow, lockande!! Men nog om titeln.

Hela boken är uppbyggd av brev som huvudpersonen Charlie skickar till någon, vem vet man inte. I dessa skriver han om sitt liv, sin familj och vänner och om allt han funderar på. Det är ungefär som en dagbok men mer detaljerad eftersom han beskriver allt för någon annan. Att säga vad som hände i boken är i stort sätt omöjligt, det är helt enkelt Charlies liv och där händer allt möjligt.

Vad tycker jag då? Den är väldigt fin. Vadå fin? Jo, fin. Precis som ordet wallflower. Absolut en bok jag rekommenderar. För er som inte har läst så mycket på engelska tidigare eller tycker att det är jobbigt/svårt är denna bok ett väldigt bra alternativ. Språket är bra och lätt.

Jag fick ett antal gånger associationer till Extremely loud and incredibly close, de är faktiskt väldigt lika. Charlie skulle kunna vara en äldre version av lilla Oscar. Det betyder att jag tycker att The perks of being a wallflower är en av de bättre böckerna jag har läst. Den får en fin hedersplats på översta hyllan.

/Johanna

http://www.imdb.com/title/tt1659337/ – Kommer den att bli film 2012? Det verkar ganska klart tycker jag, med bilder och allt. Om någon vet mer får ni jättegärna kommentera och berätta! 😀

Annonser

5 thoughts on “The Perks of Being a Wallflower

  1. Jo men det tror jag verkligen! Såg på twitter idag att den skulle få en R-rating i USA (barnförbjuden) så det borde ju vara på gång tycker jag:D

  2. Ha! Den heter lyckligtvis INTE ”Fördelarna med att vara en panelhöna” utan ”Wallflower – konsten att titta på” (vilket inte är lysande, men bättre). Vill definitivt läsa innan filmen kommer. Emma Watson? Logan Lerman som Charlie? High hopes!

  3. Pingback: The Perks of Being a Wallflower – Film | Bokgläntan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s