Delirium

Författare: Lauren Oliver
Utgivningsår: 2012

Förr i tiden var kärlek det viktigaste i världen. Människor gjorde vad som helst för den. De kunde ljuga för kärlekens skull. Till och med döda. 
Men allt är annorlunda nu. Kärlek är en sjukdom som går att bota. Regeringen ser till att alla genomgår behandlingen när de fyller arton.
Ett liv utan kärlek är ett liv utan smärta. Det är tryggt, förutsägbart och lyckligt.
Lena Haloway har alltid sett fram emot dagen då hon ska bli botad. Men med 95 dagar kvar till behandlingen händer det otänkbara …

Modern, smart, känslosam, kritisk, fantasifull, vacker. Summan av det blir en bok som verkligen griper tag och skakar om och under det en historia som kan förknippas med allt ifrån andra världskriget till Romeo och Julia. Delirium har allt.

Innan jag började läsa hade jag en bild av att Delirium skulle vara bra men samtidigt en i mängden och efter 50 sidor var jag övertygad om att mitt första antagande var korrekt. Sen kom den, känslan av att där fanns något mer, tanken att Delirium var mer än en bok i mängden. En dystopi som kan kopplas till dåtid, nutid och framtid. En bok som innehöll mer än tonåringen och dess problem och ett samhälle som inte ser ut som det gör idag – istället tankar och kritik som kan kopplas till dagens samhällsuppbyggnad, dåtidens stora händelser och gamla kända berättelser och ändå en tanke om hur det kan se ut i framtida samhälle när tekniken blir med och mer framstående och i princip allt kan ”botas”. Även kärlek.

Tanken att kärlek kan klassas som en sjukdom är en väldigt intressant idé. Om bara ”symtomen” för ”sjukdomen” hade listats hade tanken av dödlig smitta och livsfarlig mental sjukdom kommit upp. När man istället vet att det är kärlek det handlar om blir synes helt annorlunda. Jättespännande! Regeringen tar fram en metod som kan bota människor emot kärlek och produkten av det blir ett stabilt samhälle där varken olycka eller hat existerar… men som även är helt dött.

Delirium är uppe i 10-i-topp klass för mig och likheterna med Divergent är många. Helt enkelt en helt fantastisk bok!

På Bonniers sida står det att filmrättigheterna är sålda och att filmen planeras komma ut 2013, samtidigt som andra och tredje delen – Pandemonium och Requiem – kommer ut på svenska. Om ändå 2013 hade kommit lite tidigare… Begäret är så stort att jag funderar på att läsa andra delen på engelska eftersom den redan är utkommen.

/Johanna

Annonser

2 thoughts on “Delirium

  1. Pingback: Året 2012 | Bokgläntan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s