Apelsinflickan

Författare: Lena Kallenberg
Utgivningsår: 1997

Att vara en fattig flicka under andra delen av 1800-talet i Stockholm var enligt Apelsinflickan ingen dröm. Apelsinflicka är ett finare ord för prostituerad vilket är precis vad boken handlar om, flickor i 15-års ålder som var tvungna att gå på gatan och sälja sig själva för att kunna få mat för dagen. Huvudpersonen heter Signe och är 15 år. Hennes mamma är död och pappan är så fattig så att hon blir bortlämnad när hon är 8 år. Senare får hon en pigplats men husbonden våldtar henne så hon flyr till Stockholm. Där blir livet ingen dans på rosor och hon träffar många flickor som har en situation som bara inte går att beskriva.  Fruktansvärt!

Apelsinflickan är en bok som verkligen betyder någonting och på första sidan har författaren skrivit Till de arma vars talan ingen för. En del scener i boken är riktigt jobbiga att läsa och att Signe och de andra flickorna inte bröt ihop direkt är ett under. Författaren säger inget om att det är en sann historia men jag får verkligen känslan av att historien bygger på fakta. Allt känns så verkligt och sant.

Det blev i princip sträckläsning ifrån första till sista sidan och under bokens gång fick jag en insikt i hur bra vi har det idag! Handlingen går hela tiden snabbt framåt och skildrar hur läget såg ut i Stockholm, inte bara för de stackars flickorna utan för alla. Män hade mycket högre ställning än kvinnorna, kvinnor hade nästan ingen talan. Jämställdhet fanns inte på kartan. Tiderna har verkligen blivit bättre!

Apelsinflickan är en bok som inte går att släppa taget om!

/Johanna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s