Every Day

Författare: David Levithan

Efter att ha varit inne i en mini-lässvacka medan jag läste Kallocain av Karin Boye i skolan och The Ghost’s Child av Sonya Sones, blev det ingen mindre än den här boken, Every Day, som gjorde att jag kom in i läsandet igen:D

Jag visste inte exakt vad boken skulle handla om när jag började läsa. Det enda jag hade koll på vad att den skulle handla om någon som varje dag vaknade upp i en ny kropp. Hur det skulle vara att läsa en bok ur den synvinkeln hade jag ingen aning om.

Ganska snart visade det sig dock att det inte var det minsta förvirrande att läsa en sådan bok. Det fungerar helt enkelt så att huvudpersonen inte är en ”fysisk” person, utan en slags själ eller ande som liksom tar över vanliga personers kroppar under en dag, för att sedan nästa dag ta över någon annans kropp. Huvudpersonen som varken är en tjej eller kille, med namnet A, har levt det livet i hela sitt liv och när A för en dag tar över Justins kropp och träffar Justins flickvän Rhiannon blir saker och ting riktigt komplicerade. För första gången i sitt liv har A någon att leva för, men hur ska det kunna fungera om man varje dag vaknar upp som en ny person?

Den här boken var väldigt spännande. Ungefär halvvägs in i boken funderade jag lite kort på hur boken kunde tänkas sluta och var tvungen att medge att jag inte hade någon aning… Den kändes så väldigt oförutsägbar hela boken, kanske just för att man aldrig visste i vems kropp A skulle vakna upp i, något som satte tonen för hela kapitlet. För även om de två huvudkaraktärerna A och Rhiannon är de personer man huvudsakligen får lära känna så dyker ett tjugotal andra spännande historier upp under berättelsens gång. Man hade kanske kunnat tänka sig att det skulle bli förvirrande med så många olika karaktärer, men David Levithan gör ett riktigt bra jobb med att få all bikaraktärer att bli alldeles lagom viktiga. För det är inte alla av dem som har någon som helst betydelse, händelsemässigt sett, även om det är väldigt intressant att läsa om så många olika människors liv.

I boken finns också en massa smarta tankar om lite allt möjligt, exempelvis familj, kön, religion och kärlek samt funderingar kring hur utseendet påverkar ens uppfattning om människor. Därför känns det som att den skulle passa bra att diskutera i skolan. Rekommenderas verkligen:D

/Mathilda

Annonser

6 thoughts on “Every Day

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s