Driver dagg faller regn

Författare: Margit Söderholm
Utgivningsår: 1943
Bok #I

Boken handlar om en storbonde som skulle gifta sig med en flicka som rymmer med en spelman. Senare följer boken även bondens dotter som ska gifta sig med en storbonde men istället faller för en spelman. Det ger en historia ur två perspektiv. Först är det lätt för läsaren att tycka att Gertrud, flickan som ger sig av med en spelman, handlar konstigt. Då utgår handlingen nämligen ifrån Germund, bonden som blir övergiven. Senare ändras den åsikten då Marit, Germunds dotter, lär känna spelmannen Jon då hon redan är förlovad med en annan bonde.

Boken utspelar sig i Hälsingland under 1800-talet vilket är väldigt intressant att läsa om. Tillgångar var då väldigt viktigt och någon som hade en stor gård hade även hög status. En flicka som kan gifta sig med en storbonde men istället ger sig av med en spelman, som ofta hade dåligt rykte och ibland var förknippad med övernaturliga ting, ansågs därför som ofin och dum. Då man sen får följa Marit, Germunds dotter, förstår man varför flickorna flyr med spelmannen. De vill gifta sig av kärlek och inte på grund av status och rikedomar.

Jag tycker verkligen om den här boken, beskrivningarna av landskap och karaktärer är levande och handlingen är långt mer komplex än vad man först tror. Om danserna, gårdarna, skördarna, kyrkobesöken. Om ni har möjlighet att få tag på Driver dagg faller regn tycker jag absolut att ni ska läsa den!

/Johanna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s