Little Bee

Författare: Chris Cleave

I två år har den nigerianska flickan Little Bee suttit inlåst på en flyktingförläggning utanför London. Tiden har hon ägnat åt att studera engelska och fundera ut olika sätt att ta livet av sig – ifall männen som tvingade henne på flykt plötsligt skulle dyka upp. 
Hon är arton år när hon släpps ut från förläggningen.
Vart ska hon ta vägen, utan pengar eller kontakter? Det enda hon har är ett visitkort till en person vid namn Andrew O’Rourke. Sist hon såg honom var på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne nu. 

Jag läste Little Bee eftersom jag hade hört att den var lik Khaled Hosseinis böcker, en bok som liknar några av de bästa böckerna jag har läst borde vara bra. Mina förväntningar var därför väldigt höga vilket inte alltid är bra. I det här fallet var det inte det, framför allt för att Little Bee är en väldigt bra bok men den når inte upp till nivån som Tusen strålande solar och Flyga Drake har. Den saknar den komplexitet som finns i dessa böcker. Men att den vid jämförelse med dessa böcker inte riktigt är lika bra betyder fortfarande att den kan vara riktigt bra, vilket den var!

Little Bee är en väldigt fin och sorglig bok om en nigeriansk flicka som tvingas fly ifrån oljekrigen efter att hela hennes by mördas. Hon lever i ständig rädsla över att männen, som vill mörda henne eftersom hon bevittnade vad som hände i byn, ska komma. Läsaren får följa både Little Bee och ett brittiskt par som råkade vara på fel plats vid fel tillfälle. De bådas liv vävs ihop under bokens gång och nutid varvas med dåtid, berättelser om den där dagen på stranden då allt förändrades.

Jag tycker verkligen att Little Bee är en bra bok.  Fruktansvärt hemsk och sorglig på sina ställen samtidigt som där finns mycket glädje. Det är också spännande hur Nigeria och Storbritannien jämförs, i det kommer mycket samhällskritik med. Först tänkte jag ta med ett väldigt bra citat, eller flera egentligen, men jag vill inte förstöra det för er genom att berätta det redan nu så ni får istället läsa boken för att upptäcka alla guldkorn som finns i den.

/Johanna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s